Peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc

Şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat pentru AGERPRES că în cele cinci corturi medicale ale serviciului au primit îngrijiri medicale 89 de persoane, şase dintre ele fiind transportate la spital pentru tratament de specialitate.

Potrivit sursei citate, s-au înregistrat 19 cazuri de traumatisme, suferite de pelerini la urcarea sau la coborârea de pe munte, dar şi 17 cazuri de hipertensiune arterială, 11 cazuri de colică abdominală, nouă lipotimii, cinci pacienţi cu boală cardială, dar şi persoane cu cefalee, febră sau alergii.

Dr. Peter Szilard a precizat că numărul de pelerini cu probleme medicale a fost mai redus ca în alţi ani, explicaţia fiind legată atât de vreme, care a fost potrivită pentru un astfel de eveniment, cât şi de faptul că pelerinii au ascultat sfaturile pe care medicii de la Ambulanţă le dau în fiecare an, au avut mai multă grijă de ei şi de cei din jur şi au învăţat din experienţa anilor trecuţi.

Şi la corturile medicale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita au fost trataţi 21 de pacienţi, dintre care şapte au fost transportaţi la spital.

„Pe timpul Pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, 21 de persoane au fost asistate medical de către echipajele angrenate în misiune. Dintre acestea, şapte au fost preluate şi transportate la spital, cu ambulanţele SMURD, pentru investigaţii suplimentare, iar alte 14 persoane, cu diferite afecţiuni şi traumatisme, au primit îngrijiri la Postul Medical Avansat şi în punctele de prim ajutor amplasate atât în curtea Catedralei Franciscane, cât şi pe Dealul Şumuleu, în vederea restabilirii stării de sănătate”, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, mr. Alina Ciobotariu

Advertisement