10,5 miliarde de lei, contributia BAT Romania la bugetul de stat in 2022

BAT, cea mai mare companie de produse din tutun din Romania, este unul dintre cei mai mari contribuabili ai Romaniei, cu o contributie totala de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) in accize si taxe la bugetul de stat in 2022. Aceasta suma se adauga la cele 24 miliarde de euro contributie directa a BAT la bugetul de stat in primii 25 de ani de activitate pe piata locala.

BAT este cel mai mare jucator de pe piata tutunului, cu o cota de piata de peste 50%, un investitor strategic si un angajator de top in Romania. Investitiile totale ale companiei in fabrica din Ploiesti au depasit pragul de 500 de milioane de euro de la constructia sa in 1996. BAT a creat 3.000 de locuri de munca in cele trei entitati pe care le opereaza la nivel local (fabrica din Ploiesti, compania nationala de distributie si centrul de servicii integrate), si genereaza alte 30.000 de locuri de munca indirect, pe lantul valoric. Durata medie de vechime in cadrul companiei a unui angajat BAT este de peste 7 ani, ceea ce demonstreaza ca mediul de lucru este foarte apreciat de angajati.

„BAT are un impact important in economia romaneasca si ne dorim sa continuam sa investim aici. In 2022 am marcat 25 de ani de prezenta pe piata locala, Romania fiind una dintre cele mai importante piete pentru BAT. Ca urmare a investitiei noastre continue, suntem un partener strategic in economie, cu contributii semnificative la bugetul de stat, un angajator de top si un partener de incredere al autoritatilor in combaterea comertului ilicit. Pastram angajamentul ferm de construire a unui viitor mai bun (A Better Tomorrow™), investind in continuare in transformarea afacerii noastre, in inovatie si in crearea de valoare adaugata pe termen lung si in mod sustenabil in economia romaneasca”, a spus Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud Est in cadrul BAT

BAT este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producatori de bunuri de larg consum si exportatori din Romania. 60% din volumele produse in fabrica BAT din Ploiesti, tigari si consumabile din tutun pentru glo, cel mai inovator dispozitiv care incalzeste tutunul din portofoliul companiei, sunt exportate in peste 50 de tari din intreaga lume. Fabrica BAT din Ploiesti este a doua cea mai mare fabrica a grupului din Europa si intre primele 5 din lume.

*Studiu CIVITTA , 2021

** Bazat pe dovezile existente si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc si provoaca dependenta.

Despre BAT in Romania

BAT, cel mai mare jucator de pe piata tutunului din Romania, a avut un impact total in economie de peste 125 de miliarde de euro* in primii 25 de ani de prezenta pe piata locala. Din aceasta suma, aproximativ 24 de miliarde de euro reprezinta contributia directa la bugetul de stat sub forma de taxe si accize.

BAT are in prezent peste 3.000 de angajati in cele trei entitati economice ale grupului din Romania si genereaza peste 30.000 de locuri de munca pe lantul de distributie.

In decembrie 2017, BAT a lansat in Romania glo, cel mai inovator dispozitiv al companiei care incalzeste, nu arde tutunul.

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanatatii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulti o gama variata de produse cu risc redus*.

Compania sustine clar ca tigarile cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit stiintific***. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma intr-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrata cu adevarat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu implica arderea tutunului pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2025. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 si 2 pana in 2030, eliminarea utilizarii plasticului de unica folosinta non-necesar si realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pana in 2025.

BAT are peste 50.000 de angajati. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline in 2022 si un profit din operatiuni de 10,52 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse cu risc redus*** din tutun si nicotina, precum si produse traditionale din tutun care nu implica arderea tutunului. Intre acestea se numara tigari electronice, produse de incalzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotina pentru uz oral fara tutun, precum si produse orale traditionale, cum ar fi snus si snuff umed. In 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implica arderea tutunului, o crestere de 4,2 milioane fata de anul precedent.

Advertisement