A.S.F. actualizează datele persoanelor care prestează servicii de investiții pe piața de capital

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) derulează, în prezent, un proces de actualizare a informațiilor care stau la baza înregistrărilor tuturor persoanelor care prestează servicii de investiții pe piața de capital.

Astfel, în cadrul Platformei Portal Autorizare, disponibilă pe site-ul Autorității și utilizată în prezent ca și mijloc de transmitere digitală a cererilor de autorizare, a fost dezvoltată o nouă secțiune denumită Evidență Personal.

Toate societățile de brokeraj de pe piața de capital, autorizate de către A.S.F., inclusiv băncile care prestează servicii de investiții, precum și administratorii fondurilor de investiții au obligația, până la data de 30 iunie 2023, de a introduce, după caz, în secțiunea menționată, informații actualizate pentru toate categoriile de angajați care exercită funcții autorizate/înregistrate/notificate pe piața de capital, cum ar fi: directori, ofițeri de conformitate, administratori de risc, consultanți de investiții, personal care oferă informaţii privind instrumentele financiare, personal care preia ordine de subscriere, care asigură servicii de tranzacționare, custodie, prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului, precum și cele desemnate cu aplicarea regimului de sancțiuni internaționale.

Informațiile colectate vizează, printre altele, date despre serviciile prestate, instrumentele financiare oferite/tranzacționate, sistemele informatice ale pieței de capital accesate, adresa de la care persoana prestează servicii.

„Acest proces de autorecenzare, derulat în prezent, va asigura o mai bună evidență a informațiilor necesare în cadrul procesului de supraveghere a pieței de capital, mai ales că vorbim despre un număr semnificativ de persoane, de circa 17.000, majoritatea activând în cadrul băncilor, care au activitate pe piața de capital”, a declarat domnul Ovidiu Petru, Director general în cadrul Sectorului Instrumente și Investiții Financiare.

Ca parte a strategiei de digitalizare a activităților sale, A.S.F. a creat aplicații informatice intuitive și ușor de utilizat pentru a veni în sprijinul participanților la piața de capital din România.

Advertisement