Analiză XTB: Cazul Silvergate Capital, un nou test dur pentru piața cripto

Acțiunile Silvergate Capital, holdingul care deține Silvergate Bank – specializată în tranzacții de criptomonede – au  scăzut cu peste 63% în această săptămână, după ce conglomeratul listat la bursa din New York a anunțat că-și va lichida voluntar banca cripto.

Anunțul Silvergate Capital este cel mai recent dintr-un lung șir de vești proaste pentru piața criptomonedelor, puternic afectată în acest an de colapsul FTX. Potrivit unei analize XTB, experții pe burse se așteptau ca efectul de contagiune să atingă și alte entități. Ca dovadă, problemele Silvergate Bank au început să se agraveze din momentul în care compania lui Sam Bankman-Fried a fost și ea lichidată.

Silvergate este cunoscut ca principalul canal de plată pentru criptomonede, conectând industria cripto cu sistemul bancar tradițional. Pe scurt, este un intermediar care profită de cele mai bune aspecte din ambele lumi.

Companiile din acest sector au folosit Silvergate pentru a efectua tranzacții cripto. Cu toate acestea, banca a suferit din cauza plecării majorității clienților săi, iar depozitele sale sunt la minimum. Mai exact, depozitele de criptomonede au scăzut cu 68% în ultimul trimestru din 2022.

Principalele platforme de criptomonede au abordat acest aspect. Coinbase a spus că a încetat să „accepte sau să inițieze plăți în lumina evoluțiilor recente de la Silvergate”. Paxos a încetat, de asemenea, procesarea tranzacțiilor prin Silvergate. Alte firme legate de criptomonede care și-au dezvăluit legăturile cu Silvergate sunt Circle, Bitstamp, Crypto.com, Gemini și Galaxy.

Un parcurs complicat

Primele probleme au apărut la sfârșitul anului trecut, după falimentul FTX, însă acestea s-au agravat recent – imediat după ce Silvergate a avertizat Securities and Exchange Commission din SUA (SEC) că raportul său 10K –  documentul legal care arată poziția financiară și de afaceri a unei companii – va fi depus cu întârziere.

În avertismentul trimis către SEC, Silvergate Capital și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea băncii de a continua activitatea fără probleme în următoarele luni.

În ianuarie, Silvergate Bank a raportat o pierdere netă, atribuită acționarilor comuni, de aproape 1 miliard de dolari pentru al patrulea trimestru din 2022. Pentru a ține pasul cu retragerile clienților, Silvergate și-a plătit datoria din bilanț (titluri de datorie vândute), rezultând o pierdere de 718 milioane de dolari. Iar asta ar putea reflecta o decapitalizare a entității.

Banca a amortizat retragerile clienților, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, în al patrulea trimestru din 2022, printr-un avans de 4,8 miliarde de dolari de la Banca Federală de împrumuturi pentru locuințe.

Pentru a supraviețui, banca a trebuit inclusiv să concedieze aproximativ 40% din personalul său și să închidă rețeaua de schimb Silvergate (SEN), cea care permite tranzacții non-stop.

Sub microscopul autorităților

Seria de evenimente negative pe piața cripto din 2022 a atras atenția autorităților financiare și guvernamentale. În SUA, SEC a continuat să evalueze companiile conexe criptomonedelor.

În decembrie, un grup de senatori americani a cerut Silvergate să furnizeze înregistrări complete ale tranzacțiilor FTX procesate, solicitând claritate cu privire la legăturile dintre cele două companii.

Alan Lane, CEO-ul Silvergate, a declarat că depozitele FTX au reprezentat mai puțin de 10% din depozitele totale ale tuturor clienților Silvergate Digital Asset, reducând temerile legate de o potențială insolvență.

Silvergate se confruntă și în prezent cu un număr mare de anchete din partea autorităților americane, inclusiv a unității de fraudă a Departamentului de Justiție al SUA (DOJ). Acesta a deschis o investigație de fraudă la începutul acestui an privind relațiile dintre Silvergate și platforma FTX a lui Sam Bankman-Fried, dar și cu sucursala sa, Alameda Research. În timpul unei conferințe de presă recente la Casa Albă, secretarul de presă Karine Jean-Pierre a declarat că administrația Biden este conștientă de situația Silvergate și că monitorizează și situația Băncii de criptomonede, fiind comparativă cu cele din alte companii similare.

Karine Jean-Pierre a subliniat că reglementările recente pe care autoritățile le-au emis cu privire la acest subiect vizează modul în care băncile se pot proteja de riscurile legate de criptomonede.

Potrivit XTB, întârzierea prezentării raportului anual de către Silvergate Capital a declanșat evaluarea atentă a activelor de refugiu și a generat sentimente negative în rândul investitorilor în active digitale și al celor care dețin acțiuni Silvergate.

Cu toate acestea, în timp ce banca este încă evaluată de agențiile de reglementare, Silvergate nu a fost acuzată de infracțiuni și, deocamdată, principala preocupare este capacitatea sa de a continua să funcționeze fără probleme.

Despre XTB:

Cu aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport de excepție oferit clienților. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piețe importante din Europa, America Latină și Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali. În 2021, XTB Group a primit licențe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house și premiate la nivel global (xStation și xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acțiuni cu deținere, ETF-uri cu deținere și CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume. Pentru informații suplimentare, puteți accesa www.xtb.com/ro

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Advertisement