Claudiu Cazacu, XTB: Prețurile cerealelor se stabilizează, dar rămân vulnerabile la riscurile asociate vremii

Piața cerealelor, puternic influențată de evenimentele din Ucraina primăvara trecută, s-a înscris treptat pe o tendință de normalizare a prețurilor, grâul și porumbul revenind, atât pe bursa din Chicago cât și pe cea din Paris, la niveluri apropiate de cele din februarie anul trecut, arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe burse internaționale. 

Recent, prelungirea acordului de export de grâne prin Marea Neagră cu 60 de zile a susținut secvența descendentă a cotațiilor.

Prețurile mai mici la produsul final vin în condițiile unor costuri ridicate sau disponibilități reduse ale îngrășămintelor. Adăugând impactul cantităților redirecționate spre piața europeană dinspre Ucraina, situația a atras nemulțumirea profundă a agricultorilor români și polonezi. Aceștia, prin vocea unor asociații de profil sau chiar a premierului polonez, consideră că despăgubirile propuse inițial de CE ar subestima, pentru grâu, de 10-20 de ori pierderile suferite. 

Pe de altă parte, la nivel global, precipitațiile abundente din Australia susțin al treilea an consecutiv record al producției de grâu, estimat la 39,2 milioane de tone, plus 7,7% față de anul anterior. 

SUA s-au confruntat cu dificultăți în transportul porumbului din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi. 

Asia, unde cerealele din Marea Neagră au cedat locul celor din Australia, în urma dificultăților logistice, de inspecție și de finanțare, era în căutarea unei alternative la porumbul devenit, astfel, mai scump. 

În februarie, unele exporturi din regiunea Mării Negre au fost reluate, iar prețurile din regiune au redevenit competitive față de cele australiene. Totuși, rămân frâne (finanțarea, în special) în calea apetitului pentru grâu de origine rusă sau ucraineană. 

România, aflată pe poziția a doua în UE la exportul de grâu al sezonului 22/23, cu 2,77 milioane de tone, în urma Franței care a exportat 8,69 milioane de tone până pe 19 martie, potrivit Comisiei Europene, ar putea avea un sezon 2023/24 mai dificil, din cauza costurilor cu energia și a secetei. 

În Europa, seceta pune probleme în diferite regiuni, mai severe în Spania, unele regiuni din Italia și Portugalia, dar vizibile și în Franța, România, Bulgaria. Vremea va fi un factor cheie în producția agricolă a acestui an, iar importanța sa continuă să crească, odată cu riscul unor perioade neobișnuite prelungite.

Piața grâului și a porumbului au tresărit miercuri în urma informațiilor postate de Bloomberg despre ieșirea de pe piața de export dinspre Rusia a traderului Viterra.Traderul, este pe locul 4, cu 2,1 milioane de tone livrate între iulie 22 și februarie 23. Cargill, care a tranzacționat 1,4 milioane de tone, pe locul 6 în topul acestui sezon e așteptat să oprească din iulie doar exporturile achiziționate direct, nu și pe cele preluate de la alte firme. 

Grâul a avansat cu până la 3,5% în interiorul ședinței, însă spre închidere a menținut un salt de doar 0,71% la Chicago, iar porumbul de 0,54%. Este probabil ca activele să fie preluate de entități ruse, iar efectul final asupra cantităților exportate nu poate fi cuantificat cu precizie, depinzând de rutele de transport asociate cu piețele disponibile în sezonul următor. Deși nu se află sub sancțiuni, livrările de cereale dinspre Rusia pot întâmpina dificultăți în condițiile în care bănci și entități publice sunt sancționate de către Occident.

Competiția puternică pentru exporturi și oferta globală ridicată de grâu, estimată de IGC (International Grains Council) la 801 milioane de tone în 22/23 față de sezonul anterior au pus presiune pe prețuri. 

În sezonul următor, 23/24, producția totală de grâu, estimată la 787 milioane de tone, ar urma să genereze o scădere a stocurilor de 7 milioane de tone la finele sezonului. 

Pe de altă parte, este foarte devreme pentru evaluări de precizie, iar tabloul se poate schimba cu ușurință. 

Având în vedere riscurile asociate vremii, în special în privința precipitațiilor, nivelul actual al prețurilor grâului și presiunile la nivel de costuri ale fermierilor – deși diminuate față de vârfurile anului trecut – balanța riscurilor ar putea favoriza în următoarea jumătate de an fluctuații de preț asimetrice, cu un potențial profilat mai degrabă în zona superioară decât cea inferioară intervalului lunii martie pentru grâu și porumb.  

Despre XTB:

Cu aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport de excepție oferit clienților. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piețe importante din Europa, America Latină și Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali. În 2021, XTB Group a primit licențe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house și premiate la nivel global (xStation și xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acțiuni cu deținere, ETF-uri cu deținere și CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume. Pentru informații suplimentare, puteți accesa www.xtb.com/ro

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Advertisement