ROCA Industry supune aprobării acționarilor transferul pe piața principală BVB, împreună cu achiziția ELECTROPLAST și o majorare semnificativă de capital

Compania supune aprobării acționarilor procedura de achiziție a ELECTROPLAST, liderul pieței de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară și majorarea capitalului social cu maxim 150 mil. RON.

Consiliul de Administrație al ROCA Industry convoacă azi acționarii pentru a aproba listarea acțiunilor companiei pe piața principală a Bursei de la București, acesta reprezentând un nou prag major pentru holding și pentru industria românească.

“Vrem să devenim un reper pentru industrie și să ajungem în poziția de jucător de primă ligă în economie, prin listarea pe Bursa principală,” – Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.

Companiile ROCA Industry ajung la un volum cumulat de business de aproape 100 mil. RON în T1 2023.

București, 16 mai 2023 – ROCA Industry (ROC1), primul holding românesc de companii de materiale de construcții, deținut de ROCA Investments, urmărește să integreze în portofoliul său compania ELECTROPLAST, unul dintre cei mai mari producători de cabluri și lider al pieței de cabluri electrice pentru infrastructura feroviară. Acționarii ROCA Industry vor vota în luna iunie cu privire la tranzacție, împreună cu majorarea capitalului companiei cu maxim 150 mil. RON și transferul ROCA Industry de pe piața AeRO pe piața principală a Bursei de Valori București.

Având în vedere specificul holdingului, cu focus pe segmentul materialelor de construcție și intenția de consolidare a poziției pe aceasta piața, ROCA Industry urmărește achiziția unei participații de 99,99% din acțiunile ELECTROPLAST. Aceasta implică o tranzacțieîn valoare de aproximativ 9 milioane de euro de la ROCA Investments, compania de private equity care deține ELECTROPLAST. Cu o experiență de peste 30 de ani în fabricarea de cabluri electrice din cupru și aluminiu, compania a înregistrat la finalul anului 2022 o cifră de afaceri de 134,0 mil. RON (+47% față de anul 2021), EBITDA în sumă de 10,0 mil. RON – cu o marjă de 7,47% din cifra de afaceri (vs -0,8% în anul 2021) și un profit net de 3,0 mil. RON (marja profitului net în 2022 este de 2,3%).

“ELECTROPLAST este încă una dintre companiile cu perspective de creștere la nivel regional pe care ne dorim să le integrăm în holdingul ROCA Industry, alături de celelalte șapte companii pe care acesta le deține direct sau indirect. Această intenție face parte din planul de a continua construcția strategică a holdingului nostru industrial, de consolidare și dezvoltare accelerată, prin achiziții de noi companii și crearea unei valori adăugate în jurul acestora, prin sinergii și instrumente comune. Ne propunem astfel trecerea la următorul nivel de dezvoltare, prin supunerea aprobării, în cursul lunii iunie, de către acționari a majorării capitalului holdingului cu cu până la 150 mil. RON și a transferului pe piața principală a Bursei de Valori București. Intenționăm să devenim un reper pentru industria românească care, printr-o viitoare listare pe piața principală a Bursei, ROCA Industry poate ajunge în poziția de jucător de primă ligă în economie,” declară Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry.

Holdingul ROCA Industry, fondat în septembrie 2021 și listat în ianuarie 2022 pe piața AeRO a BVB, vizează un nou nivel de dezvoltare, prin listarea pe piața principală a Bursei. Astfel, alături de accesul la surse diversificate de capital, prin expunerea către o nouă gamă de investitori profesionali sofisticați sau fonduri instituționale de investiții, holdingul își va întări vizibilitatea pentru dezvoltarea de parteneriate strategice, dar și expunerea

internațională și credibilitatea necesară pentru scalarea activității la nivel european. “Pentru a dezvolta campioni industriali care să conteze pe harta Europei, listarea pe piața principală BVB este un pas obligatoriu, iar construcția noastră de până în prezent reconfirmă viziunea strategică a holdingului”, completează reprezentantul companiei.

La nivelul primului trimestru (T1) al acestui an, companiile ROCA Industry au raportat o cifră de afaceri cumulată în valoare totală de 95,4 mil. RON, în creștere cu 0,4% comparativ cu anul T1 2022, în timp ce în 2022 ROCA Industry a raportat venituri cumulate de aproape 400 de milioane de lei. În primul trimestru al anului, companiile productive din cadrul ROCA Industry au realizat o EBITDA cumulată de 4,4 mil. RON, respectiv o marjă EBITDA de 4,6%.

La nivel de holding, ROCA Industry a înregistrat venituri financiare în valoare de 2,6 mil. RON, raportând un profit net în valoare de 1,3 mil RON în T1 2023.

Primele luni ale anului au fost marcate de presiunea inflaționistă, mișcările care au avut loc pe piața forței de muncă, dar și de impactul accesului la creditare sub efectele ecourilor bancare de pe piețele internaționale. Toate acestea au dus la o reactie precaută și ezitări în industria materialelor de construcții și a utilizatorilor ei imediați – constructorii.

ROCA Industry, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul ROC1, este holdingul industrial deținut de ROCA Investments. Acesta deține direct si indirect, un număr de 7 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Sarcom (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), Dial (producător de produse din fir metalic), precum si producatorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga prin intermediul BICO Industries.

ROCA Investments, un brand fondat de Impetum Group, este acționarul majoritar al holdingului ROCA Industry și, până în prezent, acționarul unic ELECTROPLAST. O companie de private equity cu specific de acționar majoritar, ROCA Investments are o expertiză validată în preluarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie și transformarea acestora în performeri în sectoarele strategice în care activează.

ELECTROPLAST (SC ELECTROPLAST SA), înființată în anul 1993 în Bistrița, este o companie cu o experiență de peste 30 de ani în fabricarea de cabluri electrice din cupru și aluminiu și lider pe piața de cabluri electrice pentru infrastructura feroviară. În 2019, ROCA Investments a preluat pachetul majoritar de acțiuni al companiei de la Italian Cable Company S.P.A., iar în anii următori, prin intermediul a trei tranzacții (majorare de capital și achiziții) în 2023 ROCA Investments a devenit unic acționar al companiei. ELECTROPLAST are contracte încheiate cu numeroși parteneri cu rezonanță în piață, precum Alstom Transport, Orange Romania Communications, VLG RO, Construcții Feroviare Mureș, Siemens Mobility etc. Compania generează în prezent 3% din volumul de afaceri prin intermediul exporturilor, mizând dezvoltarea prezenței pe piețele externe. De asemenea, PNRR reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea ELECTROPLAST, având în vedere poziția de lider pe piața de cabluri feroviare, prin participarea la proiecte de modernizare și extindere a rețelei feroviare și prin dezvoltarea de produse și soluții inovatoare în acest domeniu.

ELECTROPLAST, companie înființată în anul 1993, a cunoscut o dezvoltare continuă până în anul 2008, când a fost afectată de scăderea puternică a investițiilor, într-un moment de îndatorare maximă, urmând o perioadă de aproape 10 ani în care compania nu a mai cunoscut o dezvoltare și eficientizare a activității. În 2019, ROCA Investments a preluat un pachet de acțiuni de 50% din capitalul social al companiei, în anul următor crescând participația la 60% printr-o majorare de capital social, iar ulterior a devenit acționar unic, prin alte două tranzacții de la începutul anului 2023.

EBITDA = profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare

Advertisement