Peste 4,2 milioane de angajați din mediul privat ar putea beneficia de vouchere de vacanță de la 1 ianuarie 2024 dacă propunerea legislativă care a ajuns la Senatul României va fi adoptată.
Inițiativa, care este a coaliției de guvernare, își propune să elimine în acest mod discrepanțele existente între angajații din sectorul public și cei din sectorul privat, dar și să contribuie la dezvoltarea turismului intern, care se resimte în continuare după perioada pandemică.
„Alături de biletele de tratament, aceste vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat vor avea un impact pozitiv asupra turismului balnear și asupra turismului intern, în general, care, în acest moment, are o pondere de doar 2,9% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care media la nivelul Uniunii Europene este de 4%. Să nu uităm că voucherele de vacanță, chiar dacă au fost acordate până acum doar angajaților din instituțiile publice, au reprezentat în ultimii 3 ani o gură de oxigen pentru mulți dintre cei care activează în domeniul turismului, o parte dintre antreprenori reușind să-și păstreze afacerile doar în acest mod”, a declarat dl. Gheorghe Baciu, președintele Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România (ANSBBR) și primar al orașului Slănic-Moldova.
Prin efectul economic generat, acordarea acestor vouchere va avea un impact pozitiv atât pentru bugetul de stat, cât și pentru activitățile conexe industriei turismului.
Mai mult, conform estimărilor, o creștere a numărului de turiști ar putea duce la crearea a peste 150.000 de noi locuri de muncă, aceasta în condițiile în care numărul mediu de angajați din industria turismului era în 2021 de doar 170.790 (conform datelor Institutului Național de Statistică).
„Toate orașele stațiuni balneare sau balneoclimatice din România sunt în acest moment într-un amplu proces de reorganizare și de redefinire a principiilor de funcționare, iar acordarea acestor vouchere poate reprezenta acel moment de cotitură care să marcheze dezvoltarea acestora pentru următorii ani. Este o inițiativă care vine în completarea celorlalte programe derulate în acest moment de Guvernul României și care ar putea face din țara noastră o destinație prioritară pentru turiști”, a mai spus dl. Gheorghe Baciu, președintele ANSBBR.
Voucherele vor avea o valoare de 1.450 de lei (la fel ca în cazul voucherelor acordare angajaților din sistemul bugetar) și vor fi suportate de bugetul de stat din sumele cu care angajații contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS. Angajatorii vor avea doar rol de intermediari între stat și angajați, neexistând un efort financiar propriu.În cazul angajaților care au mai multe contracte de muncă, fiecare salariat va avea posibilitatea să-și aleagă angajatorul prin intermediul căruia va primi aceste vouchere de vacanță.