Româncele dețineau, la finalul anului trecut, cea mai mare pondere a investitorilor pe piețele financiare, respectiv de 26%, arată o analiză a casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România. Astfel, femeile din România au fost urmate în clasament, la distanță semnificativă, de cele din Marea Britanie, cu o pondere de 14%.
Sursa: XTB
Cel mai mic procent de femei în rândul investitorilor este în Republica Cehă, Franța și Germania. Acestea sunt singurele piețe în care acest procent este, în prezent, sub 10%. De asemenea, în contextul unei volatilități majore pe burse, ponderea femeilor în rândul clienților noi a atins, în 2022, un nivel record, de 16%.
”De-a lungul anilor, au existat multe stereotipuri cu privire la prezența femeilor pe piețele financiare. Prezentul însă ne arată că femeile și opțiunile lor de investiții nu diferă semnificativ de cele ale bărbaților. În anii 2020-2022, femeile au ales cel mai adesea Contractele pentru Diferență (CFD) pe indici bursieri mondiali. În acest caz, două piețe au dominat: cea americană și cea germană”, arată Irina CRISTESCU, General Manager XTB România.
Sursa: XTB
Datele XTB mai arată că o femeie activă în piața financiară este un utilizator cu un profil ușor diferit de cel al unui bărbat. De pildă, vârsta medie în cazul femeilor investitor este de 37 de ani, în timp ce la bărbați este de 35 de ani. Modul de investire constituie însă cea mai mare diferență.
Astfel, în rândul bărbaților, investițiile ultimilor ani s-au făcut mai des prin intermediul dispozitivelor mobile. Pe de altă parte, aproximativ 59% dintre tranzacțiile inițiate de femei au fost prin intermediul unui computer. Există explicații științifice pentru acest tip de comportament.
Sursa: XTB
”Femeile sunt în mod natural mai precaute, au nevoie de mai multe informații pentru a lua decizii, inclusiv pentru a face o investiție. Ele se bazează pe analize aprofundate, folosind adesea diverse surse de informare. Realizarea tranzacțiilor prin intermediul aplicației desktop creează un sentiment de control și securitate mai mare asupra finanțelor proprii. Bărbații, în schimb, iau decizii mai rapid, au mai puțină răbdare și nu cer părerea nimănui. De aceea, dispozitivele mobile sunt aliatul lor”, explică Anna Szczepańska-Przekota, doctor la Universitatea de Tehnologie Koszalin, Polonia.
În privința tipului de acțiuni, în perioada 2020-2022, femeile au ales să investească în companiile mari de tehnologie. În acest interval, pe platforma XTB, femeile au cumpărat cu precădere acțiunile a trei companii americane: Palantir Technologies, Tesla și Apple.
Sursa: XTB
Totodată, datele fiecărei țări dintre cele opt luate în calcul pentru realizarea studiului și în care XTB este prezentă arată că sentimentul regional a fost puternic vizibil. În perioada discutată, CCC a fost cea mai populară companie în Polonia, CEZ în Republica Cehă, TechnipFMC în Franța și International Consolidated Airlines Group în Spania.
Despre XTB:
Cu aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport de excepție oferit clienților. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piețe importante din Europa, America Latină și Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali. În 2021, XTB Group a primit licențe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house și premiate la nivel global (xStation și xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acțiuni cu deținere, ETF-uri cu deținere și CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume. Pentru informații suplimentare, puteți accesa www.xtb.com/ro
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.