Alexandru Muraru, PNL Iasi: Deputatul agresor Dumitru Focșa trebuie exclus din politică și decăzut urgent din drepturile părintești pentru că pune în pericol și viața copiilor

Prin acțiuni, declarații și doctrină, violența verbală, fizică și misoginismul în forma sa extremă sunt condiții și o formă de viață politică pentru liderii partidului extremist, neofascist, de factură neo-legionară AUR. Cel mai recent abuz, sub formă fizică, aplicat de deputatul AUR, Dumitru Focșa, soției sale, sub ochii copiilor, a scandalizat opinia publică și a adăugat la lungul șir al ieșirilor violente ale unor lideri din Parlamentul României, aparținând acestei formațiuni antieuropene, nefrecventabile, care a promovat doar ura și violența în viața politică românească.

Menținerea sa în poziția de secretar al grupului parlamentar AUR echivalează cu încurajarea unui comportament infracțional și cu admiterea că acesta nu este deloc un caz singular, ci dimpotrivă, un mod de acțiune în viața politică și în Parlament.

Mai mult, poziția de membru în Delegația parlamentară a României la Adunarea generală a NATO vulnerabilizează imaginea țării și ne provoacă daune semnificative. La fel cum, menținerea acestuia în pozițiile de răspundere din Comisiile parlamentare (Vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare și vicepreședinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției şi pentru petiții) încurajează indirect violența asupra femeilor pentru că se poate concluziona că asemenea acțiuni reprobabile nu provoacă niciun fel de consecințe în aceste poziții de demnitate publică.

Apreciez faptul că Poliția a deschis deja un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie și a fost sesizată Protecția Copilului, pentru că la acest incident a fost martoră o minoră, care va avea nevoie de consiliere psihologică. Un astfel de comportament este în opoziție față de normele de conduită morală și profesională pe care membrii Parlamentului României au obligația să și le însușească, de aceea, instituțiile publice angajate în această anchetă trebuie să ia în calcul toate aceste aspecte.

De asemenea, consider că este urgent și obligatoriu ca deputatul agresor să fie decăzut imediat din drepturile părintești. Așa cum acesta a recunoscut pe rețelele de socializare, astfel de incidente au mai avut loc în ultimii doi ani iar familia acestuia a fost supusă constant la scene de violență în mod “ciclic cam de 2-3 ori pe lună” (ref – postarea deputatului AUR Dumitru Focșa). În tot acest timp, actele de violență domestică au fost privite cu groază de către minorul din familie, ceea ce este inadmisibil și contravine tuturor normelor pentru protecția minorilor. Mai mult, după propriile declarații, încă un membru al familiei, aflat sub „tratament medicamentos și terapie” a fost martor la repetatele scene de violență. Probabilitatea ca aceștia să fie abuzați nu doar psihic, ci și fizic este mare, mai ales că din propriile relatări ale deputatului agresor, reiese că altercațiile sunt la ordinea zilei, iar în aceeași proprietate se află și copiii.

Românii nu pot fi reprezentați și nu se pot identifica cu comportamentul inacceptabil și monstruos al unui membru al Parlamentului, forul suprem al democrației românești.

Deputatul Dumitru Focșa, membru al partidului extremist AUR, este cunoscut pentru ieșirile sale violente, inclusiv în Parlamentul României. Reamintesc faptul că, în luna martie 2022, acesta a amenințat cu bătaia un deputat de la o altă formațiune politică, totul cu aprobarea mentorului său, George Simion, vizibil satisfăcut de isprava colegului său.

De altfel, în lipsă de soluții realiste, liderii partidului extremist AUR au căutat să se facă remarcați în spațiul public prin violență verbală și fizică, prin discursul instigator la ură și elogierea repetată a criminalilor de război. Românii nu trebuie să uite de misoginismul cronic relatat de senatorul AUR Sorin Lavric, dat afară din Uniunea Scriitorilor pentru publicarea unor fragmente jignitoare și discriminatorii la adresa femeilor și etniei rome. Același Sorin Lavric, ideolog al partidului extremist, a elogiat criminali de război condamnați de la tribuna Parlamentului României, jignind memoria victimelor Holocaustului și chiar reprezentanții minorităților naționale în acest demers rușinos și inacceptabil. La rândul lor, deputații AUR Dan Tănasă și Claudiu Târziu au avut ieșiri scandaloase, pline de ură și de violență, la adresa unor colegi din Camera Deputaților, adesea cu trimitere la linșaj și violență fizică.

Mai departe, un președinte de ședință a Parlamentului a fost evacuat cu forța de la prezidiu de parlamentarii AUR Antonio Andrușceac și Titi Stoica, instigați de liderul AUR, George Simion, care filma întreaga scenă. Antonio Andrușceac dat afară din USR pentru misoginism și reînviat în AUR, s-a declarat public un fan al criminalului de război Vladimir Putin și al Rusiei iar Titi Stoica s-a făcut remarcat prin acte de violență și dublu vot pe bugetul statului. Violențele au continuat avându-i ca protagoniști pe mai mulți lideri AUR, în frunte cu George Simion, care au îmbrâncit un senator din altă formațiune politică și au intrat cu forța în ședința reunită a Comisiei de Sănătate și Comisiei Juridice. La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost agresat fizic și verbal tocmai în momentul în care susținea o alocuțiune în Parlamentul României, fiind o premieră neagră în istoria parlamentarismului când un ministru este agresat fizic. Toate acestea sunt verificabile, întrucât au fost filmate de însuși George Simion, președintele partidului extremist, și transmise în spațiul public, promovând violența și limbajul urii.

Aceste acțiuni au culminat cu asaltul asupra sediului Parlamentului, din 21 decembrie 2021, la îndemnul lui George Simion, incident soldat cu violențe și distrugeri de bunuri aparținând Ambasadei SUA și Ambasadei Japoniei, urmat apoi de intrarea cu forța în sediul Primăriei Timișoara. Trebuie reamintite aici vizitele organizate la locuințele unor politicieni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat Raed Arafat, inclusiv cele ale Șefului Statului, similare cu acțiuni ale legionarilor din perioada interbelică. Nu pot fi trecute cu vederea numeroasele tentativele de minimalizare a Holocaustului, atacând sistematic instituțiile care promovează politicile memoriei, etniile și parlamentari ai minorităților românești.

Toate acestea dovedesc că violență, în orice formă, este parte a ideologiei extremiștilor din Parlamentul României, iar așa-zisa anchetă internă promisă de George Simion nu reprezintă decât un gest mincinos, disimulator, fățarnic, menit să mușamalizeze un nu caz de agresiune, pentru că adevărata anchetă care poate produce efecte reale este doar cea a instituțiilor statului român.

Deputat Alexandru Muraru

Președintele PNL Iași

Advertisement