Ghenadie Țîmbalist și Mariana Nenu, campionii Maratonului Nisipului 2023

Peste 1200 de sportivi amatori şi profesionişti, împreună cu câteva sute de susţinători, s-au adunat sâmbătă, 29 aprilie 2023, pe plaja Zoom Beach din Constanța pentru a participa la cea de-a opta ediție a Maratonului Nisipului #InfinitRun. La evenimentul sportiv au avut loc patru curse competitive: maraton (42km), semimaraton (21km), cros (10km) și cursa populară (5km), precum și două curse destinate copiilor: Family Run și cursa specială „Campionii Școlii”.

După o cursă spectaculoasă, basarabeanul Ghenadie Țîmbalist a câștigat cursa de maraton la băieți, în timp ce Mariana Nenu a obținut primul loc la fete. În ceea ce privește semimaratonul, Romeo David a trecut primul linia de finish la băieți, în timp ce Nicoleta Ciortan a câștigat la fete.

Proiectul internațional “Maratonul Nisipului” a ajuns la a opta ediție și reprezintă o modalitate inedită de a promova litoralul românesc la nivel internațional. De aproape un deceniu, municipiul Constanța și stațiunea Mamaia sunt consacrate pe harta mondială a maratoanelor. Evenimentul sportiv a adus la un loc sportivi de top și amatori, oferind ocazia de a experimenta o cursă de-a lungul plajei într-o atmosferă spectaculoasă.

Câștigători – Cursa de 10 kilometri

La categoria băieți, Mihail Sprincean a reușit să câștige cursa de 10 km cu un timp remarcabil de 37 de minute și 44 de secunde. În urma sa s-au clasat Carol Popa, care a trecut linia de finish la doar 27 de secunde distanță de câștigător, și Florin Gorcioaia, cu un timp de 42 de minute și 29 de secunde. La cursa de 10 kilometri pentru fete, Daniela Ciocan a urcat pe prima treaptă a podiumului, înregistrând un timp de 49 de minute și 14 secunde. Locul al doilea a fost ocupat de Regina Tîrcomnicu, care a încheiat cursa în 50 de minute și 40 de secunde, iar Lidia Nițu a obținut locul al treilea cu un timp de 52 de minute și 10 secunde.

Câștigători – Cursa de Semimaraton (21 km)

La cea de-a doua cea mai dificilă probă din cadrul evenimentului, Semimaratonul, Romeo David a câștigat la categoria băieți cu un timp impresionant de 1 oră, 39 minute și 6 secunde. Într-un final strâns, Dan Dudaș a ocupat locul doi la doar 19 secunde distanță de câștigător, în timp ce Cătălin Butnariu a luat locul al treilea cu un timp de 1 oră, 39 minute și 52 de secunde. La categoria fete, Nicoleta Ciortan a câștigat cursa detașat, încheindu-și traseul într-un timp de 1 oră, 41 minute și 21 de secunde. Irina Popa s-a clasat pe locul al doilea cu un timp de 1 oră, 47 minute și 50 de secunde, iar Andreea Badea a completat podiumul cu un timp de 1 oră, 48 minute și 43 de secunde.

Câștigători – Cursa de Maraton (42 km)

Maratonul a reprezentat cea mai mare provocare pentru toți participanții, dar Ghenadie Țîmbalist din Republica Moldova a fost primul la categoria băieți care a reușit să treacă linia de finish, într-un timp impresionant de 3 ore, 04 minute și 3 secunde. Corneliu Vasiliu a ocupat locul doi, terminând cursa în 3 ore, 26 minute și 56 de secunde, în timp ce Emanoil Marcel Aparece a încheiat cursa pe locul al treilea, cu un timp de 3 ore, 39 minute și 13 secunde. La categoria fete, Mariana Nenu a câștigat cursa de maraton detașat, înregistrând un timp de 4 ore, 16 minute și 27 de secunde. Cristina Popa s-a clasat pe locul doi, cu un timp de 4 ore, 41 minute și 40 de secunde, în timp ce Elena Popescu a ocupat locul al treilea cu un timp de 5 ore, 13 minute și 55 de secunde.

De la copil la copil: Într-o alergare de caritate, copiii se mobilizează pentru a ajuta ceilalți copii afectați de cancer

Peste 300 de copii și familiile lor s-au adunat la plaja Zoom Beach din Constanța pentru a participa la cursa „Family Run”, un eveniment care a promovat activitățile în aer liber ca modalitate excelentă de petrecere a timpului liber în familie. Copiii au alergat cu entuziasm aproximativ un kilometru alături de părinți sau bunici, subliniind importanța mișcării și a sportului în viața lor. 

În cadrul evenimentului, a avut loc și competiția „Campionii Școlii”, la care au participat 150 de elevi, organizată pe categorii de vârstă. Scopul acesteia a fost de a relansa sportul la nivelul școlilor primare și gimnaziale, de a dezvolta spiritul competitiv și de a le oferi elevilor obiceiul de a participa la competiții sportive. De asemenea, organizatorii evenimentului și-au propus să doteze școlile participante cu materiale sportive.

“Copiii nu au alergat doar pentru a obține un loc fruntaș la cele două curse, ci și pentru a sprijini o cauză nobilă. Aceștia au susținut proiectul „Circuitul Încrederii și Speranței”, care are ca scop oferirea de servicii medicale de calitate copiilor din Dobrogea care suferă de boli cronice grave, în confortul și siguranța casei lor. Echipe mixte ale Asociației „Dăruiește Aripi” și personalul medical specializat de la secția de onco-hematologie pediatrică din Constanța vor merge la domiciliul copiilor pentru a efectua proceduri care se pot realiza acolo în aceleași condiții sau chiar mai bune decât cele din spital. Participarea la eveniment a fost o oportunitate excelentă pentru comunitatea locală să se implice și să susțină această cauză nobilă, alături de copiii care au alergat cu entuziasm pentru a aduce un zâmbet pe chipurile celor care se confruntă cu boli grele”, declară Daniel Antonaru, președintele Asociației Sportive SanaSport, organizatorul evenimentului Maratonul Nisipului.

Asociaţia Sportivă SanaSport este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 2013, care are ca obiective majore promovarea importanței sportului pentru societate și îmbunătățirea condiției fizice și a stării de sănătate în rândul locuitorilor din municipiul Constanța. SanaSport organizează în fiecare duminică, începând cu ora 9.00, alergări de anduranță pe nisip, punctul de întâlnire fiind parcarea de la Aqua Magic din stațiunea Mamaia. Până în prezent peste 1500 de iubitori ai sportului au răspuns invitației membrilor SanaSport și au rezonat cu motto-ul Asociației: “Încetează să mai fabrici scuze, aleargă pur și simplu!”. Pentru proiectele sale social-sportive, Asociația “Sanasport” a fost nominalizată la Gala “Zece Oameni de Valoare pentru Constanta” (secțiunea Sport), ediția 2016.

Advertisement