Discursul Ambasadorului Frantei in Romania, Doamna Laurence AUER, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi

Stimate domnule profesor Viorel SCRIPCARIU,

Stimați invitați, Doamnelor și domnilor,

Sărbătorim astăzi un profesor și medic de excepție, care timp de 35 de ani a lucrat continuu pentru îmbogățirea și internaționalizarea sistemului academic și științific românesc prin intermediul medicinei.

Domnule SCRIPCARIU, sunteți profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și sunteți rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore Popa” din Iași, universitate care a reușit să se claseze printre cele mai bune în clasamentul național al universităților românești, realizare la care ați contribuit în mare măsură prin dinamismul dumneavoastră.

Stimate domnule SCRIPCARIU, după cum știți, se obișnuiește ca, înainte de acordarea premiului, vorbitorul să spună câteva cuvinte despre cariera laureatului. Așadar, vă rog să-mi permiteți să mă concentrez asupra celor mai importante momente ale carierei dvs. excepționale…

Ați intrat la UMF din Iași în 1977 și ați absolvit ca doctor în 1983. După câțiva ani de stagiatură la Brașov (83-88), foarte atașat de instituția în care v-ați format, ați decis în 1990 să vă întoarceți la Iași și să începeți pregătirea tezei de doctorat în medicină, care a fost susținută cu brio în 1997. Având o pasiune insațiabilă pentru profesie, v-ați continuat studiile în chirurgie generală între 1991 și 1994, perioadă în care ați beneficiat de un stagiu de doi ani la Manchester, unde v-ați specializat în chirurgie digestivă.

În același timp, ați urmat o carieră academică de excepție care a început în 1991 ca asistent. De-a lungul anilor, ați urcat pe scara succesului, iar din 2008 ocupați funcția de profesor la UMF Iași.

De asemenea, aduc un omagiu pentru serviciile deosebite pe care le-ați adus orașului Iași și locuitorilor săi, urmându-vă neobosit vocația de medic, fiind unul dintre fondatorii Institutului Regional de Oncologie în 2010, unde ați ocupat funcția de șef de secție până în 2016.

De asemenea, trebuie să salutăm angajamentul dumneavoastră constant față de studenții și cercetătorii dumneavoastră, dar și contribuția excepțională la progresele înregistrate în domeniul dumneavoastră de cercetare, care este oncologia, la nivel național și internațional.

De la alegerea dumneavoastră ca rector, în 2016, ați fost artizanul unei politici de internaționalizare a universității dumneavoastră, în special față de Franța. La UMF „Grigore T. Popa” din Iași – care găzduiește aproape 900 de studenți francezi – este considerat al doilea cel mai important pol de mobilitate a studenților francezi din Europa Centrală și de Est. Calitatea formării medicale pe care o oferiți tinerilor francofoni este recunoscută atât de absolvenți, cât și de colegii lor, profesioniști din domeniul sănătății, în Franța, în România și oriunde în lume, acolo unde aceștia aleg să-și continue cariera. Ați construit în cadrul universității un spațiu multicultural, primitor și viu, dar și liniștitor: interesul crescut al tinerilor francezi pentru universitatea dumneavoastră este o dovadă concretă în acest sens.

Sub conducerea dumneavoastră, Universitatea a pus în aplicare o strategie de transformare pe termen lung, care vizează construirea unui centru european pentru învățământul medical francofon. În calitate de pionier în ceea ce privește formalizarea colaborării cu rețeaua universitară franceză în domeniul studiilor medicale, ați făcut progrese în implementarea unei platforme digitale care să le permită studenților francezi să se pregătească pentru examenele naționale în condiții optime. Aceste inițiative în favoarea armonizării programelor de studii medicale între universitățile de medicină franceze și instituția dumneavoastră au fost continuate recent prin implementarea unui mediu digital de evaluare a studenților pe tot parcursul carierei lor academice.

Eforturile dumneavoastră în direcția internaționalizării bazate pe valorile francofoniei au fost recunoscute prin evaluări externe ale universității dumneavoastră, în special de către Asociația Universităților Europene și Federația Mondială pentru Educație Medicală. Sunteți un promotor puternic al viziunii europene a alianțelor universitare, după cum o demonstrează participarea dvs. activă la evenimentele organizate în acest sens în cadrul EUFP. Mai mult, ați fondat primul centru cultural în cadrul unei universități de medicină din România, o inițiativă care atestă atașamentul dumneavoastră față de valorile Francofoniei: diversitate, schimb de experiență și angajament.

În ultimii ani, pandemia și apoi războiul au pus la grea încercare capacitatea de rezistență instituțională a universităților. Dle rector, pot spune că am găsit în mod constant în dumneavoastră un sprijin solid: ați asigurat că parcursul profesional al tinerilor cetățeni francezi, studenți ai universității dumneavoastră, nu este afectat de întreruperi, iar angajamentul dumneavoastră pentru implementarea rapidă a unui sistem eficient de vaccinare a fost salutat în unanimitate.

Domnule Viorel SCRIPCARIU, pentru contribuția dumneavoastră la întărirea relațiilor franco-române, în numele ministrului Educației Naționale și în virtutea atribuțiilor care îmi sunt conferite, vă decernez însemnele de Ofițer în Ordinul des Palmes académiques.