Începe construcția unei noi case de 260.000 EUR pentru copiii instituționalizați, proiect derulat de Hope and Homes for Children cu finanțare din partea Asociației Umanitare Tester Grup

Fundația Hope and Homes for Children a demarat construcția unei noi case familiale în comuna Țuțora, jud. Iași, cu finanțare din partea Asociației Umanitare Tester Grup și în parteneriat cu autoritățile locale. La finalizarea construcției, 12 copii cu nevoi speciale fizice și intelectuale vor părăsi Centrul de Plasament Ion Holban din Iași, pentru a se muta Acasă. 

Noul spațiu va fi construit sub formă de locuință, cu arhitectura, funcțiunile și spiritul unei case familiale – living foarte spațios, bucătărie, spălătorie și terasă, patru dormitoare și două bai. Terenul cu o suprafață de circa 5.200 m2 pe care se construiește casa a fost pus la dispoziție de Primăria Țuțora, alături de Consiliul Județean Iași și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. „Suntem bucuroși să finanțăm un proiect care dă speranță și normalizează viața unor copii care au nevoie de ajutor și acum și în viitor. Ne-am alăturat inițiativei convinși că această contribuție va ajuta la echilibrul emoțional al copiilor și tinerilor spre o viață de adulți mai bună. Felicităm partenerii proiectului pentru capacitatea de a coagula eforturile societății civile, autorităților și mediului privat. Vom continua să sprijinim și alte inițiative care se adresează cu consecvență și unitate nevoilor comunității”,declară Bogdan Toporaș Pițigoi, fondatorul Asociației Umanitare Tester Grup.

Centrul de Plasament Ion Holban se va închide

În județul Iași, Fundația a construit deja 4 case familiale destinate copiilor instituționalizați, contribuind, astfel, la închiderea Centrelor de Plasament Veniamin Costache (2017) și Sf. Spiridon (2018). În acest moment, pe lângă casa familială aflată în construcție în comuna Țuțora, altele 2 sunt în lucru, în comunele Aroneanu și Miroslava. Prin construirea acestor 3 case familiale, se va putea pune lacătul pe Centrul de Plasament Ion Holban. 

„Casele familiale construite de Hope and Homes for Children le oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial, aceștia bucurându-se de îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru a putea deveni adulți responsabili, integrați în societate. Mulțumim partenerilor noștri pentru că s-au implicat în a le oferi acestor copii o copilărie și o adolescență în care să se poată simți în siguranță, ajutați, protejați și încrezători”, declară Robert Ion – Director General Hope and Homes for Children România.

Hope and Homes for Children a început procesul de dezinstituționalizare (închidere a orfelinatelor) în județul Iași în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Consiliul Județean Iași în anul 2014, în baza unui protocol de colaborare în vederea reformării fundamentale a sistemului de protecție a copilului din județ. Sunt, de asemenea, derulate programe ce vizează prevenirea separării copilului de părinți și sprijinirea tinerilor care ies din sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, prin acțiuni de integrare socio-profesională. În plus, Fundația construiește în Iași primul centru Respiro, destinat copiilor cu dizabilități. Cu o investiție de 550.000 de euro, centrul va fi dat în folosință în anul 2025 și va oferi servicii integrate de îngrijire și recuperare pe perioadă determinată pentru copii și tineri cu vârste între 0 și 18 ani, dar și consiliere și îndrumare pentru familiile lor

Advertisement