Muzeul – de pe uliță în școală

Muzeul – de pe uliță în școală/Muzee de la sat/Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” din Țibănești, județul Iași

Aproape 1 000 de elevii din 10 școli din medii vulnerabile vor explora tururi virtuale ale muzeelor prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală (VR). Proiectul este demarat de echipa Muzee de la sat, care se ocupă cu digitalizarea obiectivelor culturale din țară. În următoarea perioadă, echipa va merge la cele 10 școli din zona Moldovei și le va arăta copiilor muzeele rurale selectate. 

Proiectul a fost posibil în urma câștigării unei co-finanțări, obținută prin concurs, organizat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a implicării partenerului de proiect — Teach for Romania, o organizație non-guvernamentală din domeniul educației. 

Scopul demersului este unul dublu: facilitează accesul la cultură al elevilor din medii rurale defavorizate și promovează patrimoniului material din țară, folosind tehnologii noi. Echipa își dorește, totodată, să ofere un exemplu de desfășurare a orelor la clasă, arătând faptul că tehnologia poate fi utilizată și în scopuri educative.

Tururile virtuale ale muzeelor au fost realizate anterior de echipa Muzee de la sat, fiind disponibile pe platforma www.muzeedelasat.ro. Acestea sunt produse interactive 3D, ceea ce le face atractive, mai ales pentru elevi.

Prima vizită a fost la Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” din comuna Țibănești, județul Iași. 

Ionuț Teoderașcu: „Există mulți copii de la sat care nu reușesc, din motive financiare, să viziteze un muzeu, indiferent că e în mediul rural sau în urban. Acest lucru a fost confirmat chiar și de profesorii cu care am discutat în etapa de pregătire a proiectului, care mi-au spus că «unii dintre copii nu au văzut niciodată un muzeu». Explorarea virtuală este o modalitate interactivă și una care nu presupune deloc efort financiar din partea elevilor. Copiii sunt tare entuziasmați, pun întrebări și sunt curioși să vadă cât mai mult.”

În viitor, scopul echipei este de a extinde proiectul și la nivelul altor regiuni, pentru ca un număr cât mai mare de elevi din zone defavorizate să exploreze virtual muzee din mediul rural românesc.

Platforma Muzee de la sat poate fi accesată în mod gratuit, găzduind la acest moment 53 de obiective culturale din regiunile Moldova și Muntenia. 

Proiectul este susținut de De la sat.

Advertisement