România, în iarnă demografică! Cele 4 soluții Rethink Romania pentru a diminua depopularea accentuată

Primele rezultate ale recensământului din 2022 indică o acutizare a crizei demografice. Fenomenul este unul îngrijorător, mai ales că se înscrie într-o tendință de înrăutățire accentuată a principalilor indicatori demografici care se manifestă la nivel european. Conform datelor preliminare oferite de o serie de institute naționale de statistică, numărul nașterilor a scăzut cu peste 5% față de anul 2021 în mai multe state europene, inclusiv în România.

Îmbătrânirea populației care rezultă din scăderea numărului de nașteri este o problemă majoră pentru economiile Europei. Numărul de persoane în vârstă este în creștere în cele mai multe țări, în timp ce numărul de tineri scade. Acest fenomen poate crea dificultăți pentru sistemele de sănătate și de îngrijire a vârstnicilor, precum și pentru sistemele de pensii. De asemenea, apare tendința de limitare a flexibilității bugetare, în condițiile în care statele au mai puține venituri și creșterea economică tinde să sufere de pe urma unei încetiniri agravate de noile condiții demografice.

Ce putem face?

În acest context, Rethink Romania consideră că este urgentă lansarea a 4 măsuri pentru limitarea efectelor crizei demografice. Rethink Romania propune două paliere de acțiune: limitarea impactului crizei economice asupra familiilor și re-orientarea politicilor de imigrație pentru a ține cont de interesele pe termen lung ale societății și ale economiei.

Cele 4 măsuri pe care le propunem sunt:

  1. Armonizarea vieții de familie cu participarea pe piața muncii prin accesul facil la servicii de îngrijire a copilului ieftine sau gratuite. Acestea ar trebui să fie fizic accesibile, prin crearea de centre de zi alături de principalele locuri de muncă sau prin construcția de creșe în comunitățile dens populate.
  2. Oferirea de sprijin financiar pentru familii, pentru a limita impactul financiar al recentului puseu inflaționist. Nivelul acestui sprijin ar trebui să fie suficient de ridicat pentru a limita creșterea riscului de sărăcie în rândul familiilor, luând atât forma ajutoarelor directe, cât și al reducerilor de impozit.
  3. Dezvoltarea unor politici de imigrație selective, care să permită creșterea ponderii persoanelor înalt calificate în imigrația non-comunitară. Accentul pus pe nevoile imediate ale pieței muncii ar trebui să fie contrabalansat de o evaluare a potențialului de integrare pe termen lung.
  4. Dezvoltarea de programe de integrare pentru imigranții deja prezenți, orientate spre creșterea participării și a flexibilității pe piața muncii, dar și spre limitarea izolării sociale.

În România, problemele demografice au mai fost discutate în spațiul public, mai ales după ce recensământul din 2002 a confirmat apariția unei tendințe accentuate de scădere a populației, însă insuficient, mai ales dacă ne raportăm la gravitatea problemei. De aceea, România are nevoie de politici publice coerente pentru a preveni “iarna demografică”

ce se prefigurează. Măsuri precum cele de mai sus ar putea aduce României avantaje competitive la nivel regional inclusiv din punct de vedere economic. În acest sens, Rethink Romania propune o prioritizare a crizei demografice ca temă de discuție, alături de criza climatică și de măsurile politice și economice adoptate în contextul conflictului din Ucraina.

Una dintre direcțiile strategice de activitate ale Rethink Romania este demografia, alături de educație și mentalitate. În România, problema demografică a fost mult timp sinonimă cu emigrarea crescută, mai ales spre state ale Uniunii Europene. În realitate, situația demografică este una mult mai complexă și depinde de mult mai mulți factori, de la dorința de a avea mai puțini copii din cauza costurilor mari de creștere a acestora la preferințe culturale pentru familii mai mici sau dificultățile de a îmbina cariera cu responsabilitățile de părinte”, a declarat Dragoș Anastasiu, președinte Rethink Romania.

Articolul integral de analiză preliminară a peisajului demografic actual poate fi accesat pe siteul Rethink Romania la acest link: https://rethinkromania.ro/articole/iarna-demografica.php. Rethink Romania va lucra la dezvoltarea celor 4 propuneri de politici publice de mai sus, prin pregătirea unui amplu studiu comparativ, care urmează a fi lansat în decursul anului 2023.

Rethink Romania reuneşte antreprenori, profesioniști, inovatori, entuziaști în domeniile lor de activitate:

Andy Szekely (Bootcamp University), Avi Cicirean (BrandMinds), Bogdan Rădulescu (Untold Festival), Cristina Chiriac (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin), Cristina Gheorghe (Institutul Dezvoltării Personale), Călin Ile (Federația Industriei Hoteliere din România), Daniela Nemoianu (Nemoianu Consulting), Dragoş Petrescu (City Grill), Elena Lotrean (Școala Finlandeză din Sibiu), Felix Tătaru (GMP Group), Felix Pătrăşcanu (FAN Courier), Marius Ghenea (Catalyst Romania), Ovidiu Şandor (Mulberry Development), Simona Baciu (Transylvania College), Virgil Stănescu (SportsHub), George Leca (Asociația Pentru Valori în Educație), Florentin Mănescu (Constam), Corneliu Bodea (Adrem), Manuela Mancaș (AHA Moments), Mihai Bârsan (Brandelier), Cristian Nacu, Dragoş Anastasiu (Eurolines Group și Președinte Rethink Romania) și mulţi alții. Aripa Young a think tank-ului este coordonată de Cosmin Botoroga și îi are în componență pe Ina Nimerenco, Andreea Olaru, Alex Alexandrescu, Aura Gîrlovan, Rareș Dinu, Alina Nicoleta, Oana Rotaru, Mălin Unguru, Ioana Chilom şi Ioan Pristavu.

***

Rethink Romania pune pe agenda publică teme fundamentale pentru dezvoltarea armonioasă a României. Pe baza acestora și prin contribuția tuturor celor cu experiență și expertiză, Rethink Romania își propune să furnizeze soluții de îmbunătățire a politicilor publice astfel încât în 2050 România să devină țara în care oamenii să iubească să trăiască.

Orice schimbare în societate pleacă de la fiecare individ în parte şi soluţia pentru ca România să devină aşa cum ne-o dorim vine de la fiecare dintre noi, din modul în care ne raportăm la mediul înconjurător, la viitor şi la valori. Dacă te identifici cu viziunea Rethink Romania, dacă împărtăşeşti misiunea noastră şi dacă rezonezi cu valorile noastre, te aşteptăm alături de noi să construim împreună planuri pentru următorii 30 de ani – www.rethinkromania.ro

Advertisement