Parteneriat între Asociația Moașelor Independente și UMF „Carol Davila” pentru promovarea profesiei de moașă în România

Asociația Moașelor Independente și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București au încheiat ieri, 26 aprilie a.c., un protocol de colaborare pentru promovarea profesiei de moașă și a programului de studii superioare pentru specializarea „Moașe” din cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală (FMAM) în rândul viitorilor candidați.

În cadrul acestui parteneriat, Asociația Moașelor Independente oferă persoanelor interesate să urmeze Facultatea de Moașe sprijin gratuit pentru admitere, pregătire individuală sau de grup cu profesori de Biologie, acces la materialele aprobate de studiu pentru examen, precum și sesiuni de mentorat alături de moașe cu experiență, dar și sprijin pentru accesarea programelor de studii și schimb de experiență cu alte țări.

„Este clar o deschidere și o înțelegere a rolului important pe care îl joacă această meserie în economia generală a sistemului sanitar românesc. Urmează, în luna mai, la nivelul Facultății de Moașe și Asistenți Medicali din cadrul UMF «Carol Davila», reacreditarea studiilor de licență pentru Asistență medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie, Tehnică dentară și Moașe și sperăm într-o creșterea a numărului de locuri la această specializare, actualmente fiind de 15 locuri. Noi am vrea dublarea sau cel puțin dublarea acestui număr. Se dorește, de asemenea, un semnal pentru universitățile din G6, cât și pentru celelalte facultăți de pe teritoriul României. Cred că trebuie să fie un început de drum pentru a crește numărul de moașe în Româniapentru a avea o mortalitate și o morbiditate înscădere fiindcă, trebuie să recunoaștem, suntem aproape fruntași în această direcție”, a declarat decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală, prof. univ. dr. Victor Strâmbu, în cadrul conferinței de presă de la lansarea parteneriatului la sediul UMF „Carol Davila” din București.

„Important este să avem adresabilitate, important este să promovați această inițiativă a colegelor noastre și a universității, care își dovedește încăo dată deschiderea pentru învățământul medical indiferent de categoria la care ne referim. (…) Ne-am asumat această responsabilitate și această misiune, am constatat cu bucurie că facultăți din țară, din cadrul universităților tradiționale, respectiv Timișoara și Craiova, ne urmează exemplul, și sper să-l urmeze și să deschidă aceste studii de licență, să le promoveze așa cum trebuie. (…) Este important să vină un număr mare de studenți, este o facultate în care se intră cu examen, nu pe bază de dosar fiindcă trebuie să existe un triaj, trebuie să avem o calitate a actului de învățământ și o calitate a celor care intră în aceste programe de învățământ”, a mai declarat decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală.

„Este foarte important ca una dintre cele mai valoroase universități din România să fie alături de noi în promovarea acestei profesii extrem de importante. (…) Suntem foarte puține moașe, dar nu atât de puține să nu putem să le ajutăm pe cele care vor deveni candidate pentru profesia aceasta și pentru care ne vom strădui să le introducem în această profesie împreună cu Universitatea de Medicină din București, într-un mod academic similar cu cel al moașelor din Europa. Invităm tinerele doamne, tinerii domni și chiar pe cei mai în vârstă, pentru că nu are limită această profesie, care își doresc să fie alături de femeile din România (…), îi așteptăm să candideze la Universitatea de Medicină din București, unde cu siguranță vor învăța lucruri cu care vor putea să profesez nu numai în România, vor avea o pregătire care va putea fi valabilă în Europa”, a declarat președinta Asociației Moașelor Independente, Melania Tudose, PhD, moașă licențiată.

„Ținta noastră este să producem schimbările legislative complete, ca moașa să-și poată integra rolul în echipa medicală, în care asistă femeia și copilul. Pentru asta, avem nevoie de contractarea serviciilor în sistem public. (…) Vorbim de prezența moașelor în teritoriu, de prevenirea sarcinilor la adolescente, de educația adolescenților pentru a fi în siguranță, pentru a preveni trafic de persoane, sarcini nedorite, infecții cu transmitere sexuală, abuzuri care, dinpăcate, suntși ele la o rată ridicată în România. După naștere, vorbim și de planificarea familială pentru cupluri și de sprijinul privind alăptarea, nou-născutul. Practic, exact în comunitățile cele mai vulnerabile, moașa devine un pion esențial pentru a oferi o îngrijire universală, sigură, acolo unde este nevoie de ea”, a declarat vicepreședinta Asociației Moașelor Independente Irina Mateescu, moașă licențiată.

Rolul educativ al moașei, mai ales în comunitățile vulnerabile, a fost subliniat și de către decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală, prof. univ. dr. Victor Strâmbu, care a afirmat că „trebuie să judecăm moașa și în această zonă a educației pentru reproducere, a educației mamei, antenatal, postnatal, perinatal, în îngrijire”. „Acesta este rolul pe care îl văd eu, în afară de cel practic, al moașelor din România. Ea are un rol mult mai important decât îl credem noi, nu se limitează la sala de naștere. Sigur că normativele Ministerului (n.n. – Sănătății) trebuie îmbunătățite, nu numai la moașe, ci la o grămadă din personalul carelucrează în sistem, dar important este rolul pe care îl au în teritoriu moașele”, a mai afirmat prof. univ. dr. Victor Strâmbu