Școlile din Iași, la apel! Concurs de benzi desenate pe tema reciclării, organizat de ASAP România, în parteneriat cu Animest. Înscrieri prelungite până pe 31 mai 2023!

S-au prelungit înscrierile pentru concursul BANDA ASAP! Până pe 31 mai 2023, elevii școlilor gimnaziale și liceelor exclusiv din Iași și Brașov mai au timp să accepte provocarea lansată de ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) și Animest, și să se înscrie în BANDA ASAP cu lucrări pe tema reciclării – ”2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou/ o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini”.

Concursul presupune desenarea unei povești într-un șablon de benzi desenate, care se descarcă de pe site-ul oficial ASAP România, din pagina dedicată. Povestea trebuie gândită și desenată de elevi și apoi înscrisă în concurs de către un profesor din școala la care învață fiecare elev până la data limită de 31 mai 2023. Câștigătorii concursului vor fi anunțați pe 14 iunie, după etapa de jurizare.

Criterii de jurizare și premii puse în joc

Benzile desenate vor fi evaluate de un juriu format din experți în domeniul benzilor desenate și al ilustrației: Maria Surducan, una dintre cele mai cunoscute ilustratoare din România, Nini Tuan, ilustratoare din Malaezia, stabilită în România de peste 15 ani, cu o experiență vastă în ilustrație, animație și benzi desenate, și Ligia Soare, cofondator și coorganizator Animest. Lucrările vor fi jurizate pe categorii (școli gimnaziale / licee), pe baza următoarelor criterii: respectarea temei de concurs, creativitatea autorului, aspectul vizual al desenului.

4 premii vor fi oferite în cadrul concursului BANDA ASAP: două table interactive pentru o școală gimnazială și un liceu, și două hoverboard-uri pentru elevii autori ai benzilor desenate declarate câștigătoare.

Scopul concursului este de a crește nivelul de informare și de conștientizare cu privire la colectarea separată și a reciclarea deșeurilor de către elevi, responsabilizarea acestora prin implicarea activă într-o competiție pozitivă și constructivă, și dezvoltarea spiritului ecologic al tinerilor.

”Am ales să lansăm acest concurs în Iași pentru că am avut o bună colaborare cu instituțiile de învățământ încă de la începutul programului și îl considerăm foarte potrivit pentru acest proiect: Iașiul este cel mai performant oraș din program, după București, din perspectiva școlilor înscrise, 64 în prezent, și a celor care raportează în program. Sperăm ca școlile și liceele partenere să accepte cu entuziasm provocarea noastră și să înscrie cât mai multe lucrări în concurs, să dea frâu liber creativității!”, a menționat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.

Parteneriat cu Animest

Ca partener al ASAP România în acest concurs, Animest se implică în tot procesul organizării, de la stabilirea temei și crearea șabloanelor de benzi desenate până la alcătuirea juriului și jurizarea efectivă a lucrărilor înscrise.
”Animest este expertul în animație și benzi desenate, e cel mai mare festival de animație din România, dedică o parte consistentă a programului publicului tânăr și organizează periodic ateliere de animație și benzi desenate. Atunci când am luat hotărârea să organizăm acest concurs, nu puteam găsi un partener mai potrivit decât Animest, în special pentru partea de jurizare, dar și pentru consultanța generală necesară pregătirii concursului”, a precizat Mihaela Tutunaru.
“Am primit cu entuziasm propunerea de a fi partenerii ASAP la concursul de benzi desenate. Credem în puterea ilustrației ca mod de exprimare și în imaginația fără limite a copiilor. În cadrul programelor noastre educative, o constantă este naturalețea cu care copiii inventează povești cu sens, din care și adulții pot învăța. Copiii au o viziune proaspătă asupra lumii, iar preocuparea lor matură față de viitorul planetei ar trebui să fie o lecție pentru noi toți”, a menționat Ligia Soare, cofondator și coorganizator Animest.
Ca obiective de viitor, ASAP România vizează organizarea concursului BANDA ASAP în cel puțin patru orașe pe an. Pentru anul 2023, organizatorii au în plan desfășurarea lui în alte două orașe, în această toamnă.
Toate detaliile despre procesul de înscriere, desfășurarea concursului, criteriile de jurizare și premii sunt disponibile în regulamentul concursului BANDA ASAP – aici.


Parteneri media: Rock FM, Hotnews, Ambasada Sustenabilității în România


Despre ASAP România
ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute, care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură unitară pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România. În prezent, programul e activ în aproape 1,000 de școli din 32 de localități și municipii reședință de județ din România, informațiile despre colectare separată și reciclare ajungând la peste jumătate de milion de elevi din ciclurile preuniversitare.

ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.
Toate informațiile despre programul ASAP sunt disponibile pe site-ul oficial ASAP România și pe conturile de social media, Facebook, Instagram și TikTok.

Advertisement